A szenvedésed nagyértékű dolgot tud létrehozni

„Ő tudja, milyen úton járok. Ha megvizsgál, kiderül, hogy arany vagyok” (Jób 23,10 NIV fordítás).

Amikor sok évvel ezelőtt át kellett élnem az emlőrák kezelését, Jób könyve 23. fejezetének 10. versén gondolkodtam, ami azt mondja: „Ő tudja, milyen úton járok. Ha megvizsgál, kiderül, hogy arany vagyok” (NIV fordítás).

Nem vettem ezt az igét garanciának arra, hogy fizikailag meg fogok gyógyulni. Isten nem tartozott nekem ezzel. Ha Isten meggyógyított volna az csodás lett volna, de nem láttam, hogy az Úr ezt garantálta volna számomra ebben a versben.

Amit én láttam az nem volt más, mint egy ígéretes lehetőség arra, hogy valami olyan dolog jöjjön létre, amit én „aranynak” hívok az életemben. Hogyha Istent tisztelő módon mennék keresztül egy megpróbáltatáson, akkor valami értékes alakulhatna ki ebből. És mialatt keresztülmentem a szenvedésen, végig arra vágytam, hogy ebből valami olyan finom, hosszan tartó, gazdag értékű dolog szülessen meg, mint az arany.

„Ezek a nehézségek azért vannak, hogy próbára tegyék a hiteteket, hogy meglátszódjék, vajon erős és tiszta-e. Próbára teszik, mint ahogyan a tűz próbára teszi, és megtisztítja az aranyat. A ti hitetek sokkal értékesebb Isten számára, mint a színarany” (1Pt 1,7 TLB fordítás).

Ha a hitetek erős marad miután kiálltátok a tüzes próbákat, akkor ez nektek dicséretet, elismerést és megbecsülést fog hozni azon a napon, mikor Jézus Krisztus kinyilatkoztatja magát az egész világ előtt.

Arany képződött az életemben dúló tűzben, amit a rák okozott, és még több képződött abban a szenvedéssel teli tűzben és bánatban, amely elnyelt engem, a fiam, Matthew halála miatt. Az emlőrákon keresztül megtanultam, hogy hogyan viszonyuljak a halálos betegségben lévő emberekhez. Szembenéztem a halállal, és többé már nem féltem annyira. Újra értékelődött bennem az egész életem, annak rövidsége miatt, és minden eddiginél jobban elköteleztem magam amellett, hogy minden napomat, amit Isten adott nekem szenvedéllyel és céllal éljem meg.

Matthew elvesztésének bánatában és fájdalmában minden eddiginél közelebbi kapcsolatba kerültem Jézussal, miközben megtanultam, hogy hogyan bízzak meg benne a legsötétebb helyen is, ahol eddig valaha jártam. Még inkább vágyom a mennyre. Jézus Krisztus feltámadása az én legnagyobb reményem. Vágyakozom a megtört testek és megtört elmék helyreállítására, amely a mennyben fog végbemenni. Szenvedéseim során megtanultam, hogyan vigasztalhatom a szenvedő embereket azzal a vigasztalással, amelyet Isten ad nekem.

Ez az az arany, amit Isten létrehozott az életemben. Ugyanezt meg tudja tenni a te életedben is, amikor hagyod, hogy a fájdalmadat az ő dicsőségére fordítsa.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy szenvedéssel teli időszakra az életedben. Milyen „aranyat” formált ki benned Isten abból a tapasztalatból?

  • Mit jelent: jól szenvedni?

  • Hogyan változtatja meg nézőpontodat a szenvedéssel kapcsolatban Jób könyve 23. fejezetének 10. verse?

Kay Warren-ről:

Kay Warren férjével, Rick Warren-nel együtt alapította a Saddleback gyülekezetet, Lake Forest-ben, Kalifornia államban, 1980-ban. Fia, Matthew halála után, aki komoly mentális betegséggel küzdött élete nagy részében, megalapította a Saddleback Reménye a Mentális Egészségért Alapítványt, amely egy módja, hogy támogatni lehessen azokat az embereket és a családtagjaikat, akik mentális betegségben szenvednek és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Az alapítvány oktatásokat is tart a hitközösségben arról, hogy hogyan lehet elindítani vagy kibővíteni a meglévő mentális egészségügyi szolgálatot.

Kay az Országos Akciószövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért igazgatótanácsának tagja, és a mentális egészséggel, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozik Orange megyében, Kalifornia államban. Kay a szerzője a Szent Privilégiumnak: Életed és szolgálatod egy pásztor feleségeként; a Válaszd az örömöt: Mert a Boldogság nem elég; a Mondj Igent Istennek: Felhívás a Bátor Megadásra című könyveknek, és társszerzője a Foundations-nek, egy népszerű szisztematikus teológiai tanfolyamnak, amelyet az egyházak világszerte használnak. Gyermekei: Amy, Josh és Matthew (aki már az Atyánál van), és van még öt unokája.

Tudj meg többet – angolul – a KayWarren.com weboldalon, és kövesd őt Facebookon (KayWarrensPage), Twitteren (@KayWarren1), valamint Instagrammon (@KayWarren75)!

*(Daily Hope by Kay Warren, 2020.09.02.)

Forrás: Napi remény blog